Hjerterom for byrom-konferansen arrangeres for andre år på råd. Gjennom inspirerende foredrag, panelsamtaler og samtaleverksteder utforsker vi hvordan byer og tettsteder kan bli mer levende, attraktive og tilrettelagt for både å bo, arbeide og besøke.
Hva skal til for å lykkes med by- og stedsutvikling i nord? Og hvordan jobber vi smartere sammen? Hvordan skaper vi gode byer og tettsteder for innbyggere og det store antallet turister som landsdelen nå opplever?
Disse spørsmålene står sentralt på årets Hjerterom for byrom.
Vi skal la oss inspirere og lære av andre, men først og fremst utforske hvordan vi gjennom samskaping kan jobbe bedre for gode byer og tettsteder i nord.
KONFERANSESTED
Clarion Hotel The Edge
Kaigata 6
9008 Tromsø
TEKNISK ARRANGØR
VICAN Conference
Samuel Arnesensgate 10 – 9010 Tromsø
Tlf: 411 60 401 Mail: camilla(at)vican.no
09:00 Hva skal til for å lykkes med by- og stedsutvikling
11.00: Lunsj
13.40: Pause
16.00: Konferansen avsluttes
Stein Kolstø, ofte omtalt som Oslos «Fjordbygeneral», har i over 30 år vært en sentral skikkelse i utviklingen av Oslos sjøfront. Kolstø omtales som en rollemodell for hvordan sterke og visjonære fagpersoner kan arbeide i forvaltningen for å skape menneskevennlige, offentlige byrom.
Kolstø er opptatt av prosessen mellom private næringsaktører og det offentlige i en tidlig fase. Han kommer til Tromsøkonferansen med høydepunkter fra Oslos mangeårige arbeid med å bli og være en Fjordby. Han vil også drøfte hvilke forutsetninger som gir et meningsfullt samarbeid og samskaping i plansaker.
Som tidligere leder av Fjordbyenheten i Plan- og bygningsetaten i Oslo har han spilt en avgjørende rolle i transformasjonen av hovedstadens ni kilometer lange havnefront, fra midten av 1990-tallet til i dag.
Arkitekt og byplanlegger
Den danske stjernearkitekten Jan Gehl har forbedret livet til millioner av mennesker i byer i hele verden. Han omtaler Tromsø som en «smuk by» som han har lært å kjenne gjennom arbeidet i evalueringsgruppa for utbyggingsprosjekt i Tromsø.
Han kommer til «Hjerterom for byrom» for andre år på rad for å snakke om hvordan man lager levende byer for mennesker. Nylig ble han kåret til en av verdens ti fremste urbanister, og her i Norge har mange sett TV-serien «Byenes mester» om Gehls mangeårige virke. Han jobber fortsatt som professor på arkitekthøgskolen i Århus.
Stedsutvikler i Molobyen Bodø
Moa Björnson er en erfaren stedsutvikler kjent for sin innovative tilnærming til stedsutvikling, hvor hun kombinerer kreativitet, medvirkning og bærekraft for å skape levende og inkluderende byrom.
Hun er utdannet kaospilot, en tverrfaglig utdanning som fokuserer på ledelse, entreprenørskap og kreativitet. I dag er Moa Björnson stedsutvikler for Molobyen i Bodø, et av byens største utviklingsprosjekter. Her leder hun transformasjonen av et tidligere industriområde til en levende bydel med boliger, næringslokaler og kulturtilbud.
Hun legger stor vekt på medvirkning og midlertidighet i utviklingsprosessen.
Arkitekt og partner LPO Arkitekter
Anne Sandnes er strategisk leder for by-, bolig- og stedsutvikling hos LPO Arkitekter i Oslo.
Med omfattende erfaring innen by- og stedsutvikling, leder hun LPOs satsing på innovasjon og bærekraft. LPO Arkitekter står bak kjente bygg som Munch-museet i Oslo og transformasjonen av gamle Oslo Lysverker til Sommerro, et unikt samarbeid mellom arkitekter, entreprenører og Byantikvaren i Oslo. I Tromsø er Vervet Sandnes og kollegaenes mest omfattende oppdrag.
Leder for Kunnskapsbanken i Sparebank1 Nord-Norge
Jeanette Gundersen er utdannet siviløkonom og har hatt flere roller i SNN, inkludert produktansvarlig og forretningsutvikler.
I dag er hun leder i Kunnskapsbanken og kommer til Hjerterom for byrom for å dele innsikt om økonomiske trender, demografiske utfordringer og muligheter i Nord-Norge.
Hennes arbeid bidrar til å styrke næringslivet og beslutningstakere med relevant kunnskap og fakta – med stor relevans til by- og tettstedsutvikling i nord.
Partner og avdelingsleder PwC
Lassesen kommer fra Hurtigruten-konsernet hvor hun blant annet har vært sjef for Hurtigrunten Expeditions. Hun har også vært i konsernledelsen siden 2012 med roller som kommersiell direktør og finansdirektør.
I PwC leder hun Tromsø-kontorets konsulentavdeling, og til Hjerterom for byrom kommer hun for å snakke om landsdelens posisjonering, eller kanskje manglende posisjonering, innen reiseliv.
Er vi klare for å bli og være en reiselivsregion?
President NHO Reiseliv og fisketurismegründer
Hele verden ser mot Tromsø andre lokalsamfunn i nord. Vi får tusenvis av gjester hver eneste uke i vinterhalvåret. Samtidig stiger misnøyen i befolkningen over alle turistene.
Er bolyst og reiselyst byutviklingens tvillinger? Skaper byens kvaliteter bolyst? Hvordan ser egentlig framtidsbyen ut og hva må vi gjøre for å komme dit? Byen og stedene blir ikke gode reiselivsmål, uten at innbyggerne liker og bruker byen sin, sier Mona Saab, president i NHO reiseliv.